+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

Bulharsko: Carevo nebo Primorsko?

07.03.2024 |

Dnes si představíme jeden z nejzajímavějších koutů Evropy, Bulharsko, kde slunce hladí kůži, moře šeptá tajemství dávných civilizací a kde každé zrnko písku na nekonečných plážích vypráví příběh. V tomto článku popíšeme dvě výjimečná letoviska na jihovýchodním pobřeží země – Carevo a Primorsko. Oba tyto klenoty bulharské riviéry patří u českých turistů k nejoblíbenějším cílům a nabízejí kouzelnou směsici přírodních krás, bohatého kulturního dědictví a moderního pohodlí.


Carevo - oáza klidu

Carevo je jako oáza klidu s dlouhými písečnými plážemi obklopenými hustými lesy. Místo, kde se můžete oddat slunění na pláži Nestinarka, nejpopulárnější a zároveň největší pláži v Carevu, nebo prozkoumat tajemství blízkého pohoří Strandža, které dodává tomuto místu jedinečné mikroklima. Přírodní park Strandža, který se rozprostírá v okolí Careva, je domovem vzácných rostlin a zvířat, stejně jako místem s bohatou historií a kulturním dědictvím.

Primorsko - energie a zábava

Na druhé straně Primorsko láká na více aktivní a dynamický způsob odpočinku. Se svým živým nočním životem, nesčetnými restauracemi, bary a širokou nabídkou vodních i suchozemských sportů a atrakcí je Primorsko rájem pro ty, kteří kromě odpočinku na pláži hledají také dobrodružství a zábavu. Navíc, nedaleké rezervace Ropotamo a Arkutino nabízí jedinečnou příležitost pro milovníky přírody prozkoumat místní flóru a faunu, včetně vzácných vodních lilií a pelikánů.


Rozdíly mezi letovisky

Hlavní rozdíl mezi Carevem a Primorskem tkví v atmosféře a typu zážitků, které nabízejí. Zatímco Carevo je klidnější a přírodně zaměřené, vhodné pro rodiny s dětmi nebo páry hledající relax, Primorsko sází na energii, mladost a rozmanitost aktivit, což je ideální pro mladé cestovatele a skupiny přátel. Děti zde krom jiného ocení i místní lunapark. Na své si tak zde přijdou i rodiny, které rády kombinují moře s aktivní zábavou.


Bulharsko v kostce

Bulharsko, krajina na křižovatce kontinentů, kde se střetává východ s západem. Přestože většina českých turistů míří hlavně k moři, nabízí tato země mnohem více než jen krásné pláže. Od horských vrcholků Pirinu a Rily, přes rušné ulice Sofie, až po poklidné kláštery skryté v lesích – Bulharsko je zemí kontrastů, bohatou historií a kulturně rozmanitou.


Zajímavost o Bulharsku

Víte, že Bulharsko je světově proslulé svým růžovým olejem, který je považován za nejcennější a nejkvalitnější na světě? Každé jaro se údolí Růží v centrálním Bulharsku obarví do růžova a stává se místem tradičního festivalu růží, oslavujícího tuto vzácnou květinu.


Suvenýry a jídlo

Nezapomeňte si domů přivézt kus bulharské kultury. Ať už je to láhev místního růžového oleje, tradiční keramika nebo vyšívané textilie, Bulharsko nabízí širokou paletu autentických suvenýrů. Co se týče gastronomie, nenechte si ujít bulharský salát Shopska, jogurtovou polévku Tarator nebo tradiční pečené pokrmy Kavarma. Nadchnou vás i tradiční kebabčata z mletého masa tak dobrého, jak jej umí připravit jen na Balkáně. Bulharská kuchyně, ovlivněná tisíciletou historií a geografickou polohou, je skutečnou lahůdkou pro gurmány.


Pro koho je Bulharsko ideální destinace?

Bulharsko je zemí, která má co nabídnout každému. Ať už hledáte klid a odpočinek na pláži, dobrodružství v horských stezkách, kulturní a historické poklady, nebo jen chcete ochutnat místní kulinářské speciality, Bulharsko vás nenechá chladným. Je ideální pro rodiny s dětmi, páry, mladé cestovatele i seniory. Bulharsko vás s otevřenou náručí přivítá a ukáže vám své kouzlo, které vás donutí se zamilovat na první pohled. A jak lze vyčíst z mnoha recenzí a hodnocení českých turistů, propadnout Bulharsku a vracet se sem pravidelně, není vůbec složité.


Vydáte se s námi na toto nezapomenutelné dobrodružství? Bulharsko čeká a naše nabité klubové hotely Alexandria s českými animačními programy pro děti i dospělé Vám poskytnou ideální podmínky pro skvělou dovolenou!

Letecky s námi do Bulharska z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubic, Karlových Varů i Českých Budějovic!