Potřebujete poradit?

Naše cookies respektují Vaše soukromí


Ať navštívíte jakoukoli webovou stránku, velmi pravděpodobně se potkáte s možností nastavit si své cookies. Tyto cookies zpravidla neidentifikují Vás osobně , ale slouží k vylepšení fungování stránky, k usnadnění pohybu po dalších podstránkách, ke statistickým účelům a k personalizaci Vašich preferencí.
Také na této stránce používáme soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, o těch dalších můžete rozhodnout sami. Kliknutím na tlačítko Souhlasím nám dáte souhlas s použitím všech cookies na webu, po kliknutí na tlačítko Nastavení se dozvíte více informací o cookies a zároveň můžete povolit jen některé z nich.
Samozřejmě máte právo kdykoli změnit názor, uložené cookies vymazat a nastavení změnit.

Děkujeme, přejeme příjemné prohlížení našich stránek a úspěšný výběr dovolené přesně podle Vašich představ :)

Nastavení

S CK Alexandria na fotbal na Faery: Faerské ostrovy vs Česko

|


Jste připraveni na dobrodružství, kde se severské legendy mísí s fotbalovou vášní?

Jako oficiální travel partner české fotbalové reprezentace stojíme hrdě po boku našeho týmu a vyrážíme na další výjezd. Tentokrát náš fotbalový kompas ukazuje na sever – míříme do divokých vod Atlantiku, na tajuplné Faerské ostrovy!

Nenechte si ujít ten moment, kdy naši lvi změří síly s místním týmem 12. října 2025 – Faerské ostrovy vs. Česko! Ale Faerské ostrovy nejsou jen o fotbale. Jsou o surové kráse, tichých tradicích a – jak sami zjistíte – o pohádkovém hlavním městě. Vítejte v Tórshavnu, Thórově přístavu!


Tórshavn:

Hlavní město Tórshavn je klenotem Faerských ostrovů. Jméno dostalo podle severského boha hromu Thóra a jeho symbolem je dodnes Thórovo kladivo – Mjolnir. Můžete se toulat uličkami, kde se historie píše už od časů prvních vikingských osadníků.

Co musíte v Tórshavnu vidět?

  • Staré Město (Reyni a Undir Ryggi): Přeneste se do 14. století! Úzké, křivolaké uličky lemují dřevěné domky s bílými okny a – typickými pro tuto oblast – travnatými střechami. Dnes je to okouzlující historická čtvrť, ale dříve to bylo centrum faerského života.

  • Přístav: Pulzující srdce města. Kromě jachet a rybářských člunů se zde často konají trhy s místními delikatesami. Ideální místo pro ranní kávu a pozorování světa.

  • Tinganes – Faerský Parlament: Tyto tmavě červené budovy na poloostrově jsou jedním z nejstarších míst parlamentních setkání na světě! Vikingové zde svolávali sněmy už před více než tisícem let.

  • Katedrála Tórshavn: Druhý nejstarší kostel na ostrovech. Tato svěže bílá stavba s hodinovou věží z roku 1788 je tichým svědkem faerské historie.

  • Pevnost Skansin: Zbytky pevnosti z roku 1580, která za 2. světové války sloužila jako britské velitelství. Dnes je to vyhlídka s majákem, nabízející dechberoucí pohledy na moře a sousední ostrovy.

  • Národní muzeum (Tjóðsavnið) a Národní galerie (Listasavn Føroya): Ponořte se do faerských tradic, umění a archeologie. V Národním muzeu se podívejte například na legendární lavice Kirkjubøur z 15. století.


Faerské Legendy

Faerské ostrovy jsou prosycené mýty a nadpřirozenými bytostmi. Jedna z nejznámějších legend, která krásně ilustruje divokost a sílu místní přírody, je o Obrovi a Čarodějnici (Risin og Kellingin).

Podle staré legendy se kdysi obr a čarodějnice pokusili ukrást Faerské ostrovy a odtáhnout je k Islandu. Zapomněli ale na čas a snažili se je táhnout i ve chvíli, kdy vyšlo slunce. Jakmile první paprsky ozářily jejich obří siluety, zkameněli! Dnes je můžete vidět jako dvě skalní věže, které trčí z oceánu u severního cípu ostrova Eysturoy, jako věčný důkaz jejich neúspěšného lupu.

Faerská Kuchyně: Fermentace a čerstvost

Místní kuchyně je přesně tak nekompromisní jako okolní příroda – žádné zbytečné koření, jen autentická, silná chuť. Základem jsou samozřejmě ryby a jehněčí.

  • Rastkoyot / Skerpikjøt: Nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové pohárky! Jde o fermentované, větrem sušené jehněčí maso. Vlhký, chladný a slaný vzduch Atlantiku pomáhá masu zrát, a to bez použití soli nebo kouře.

  • Ræstur fiskur: Podobným způsobem, fermentací a sušením na vzduchu, se připravují i místní ryby, nejčastěji treska.

  • Tvøst og spik: Tradiční a kontroverzní pokrm z velrybího masa a tuku podávaný s bramborami.

  • Fyltur lundi (Nadívaní papuchalci): Sezónní delikatesa, která se považuje za sváteční jídlo (dnes je lov papuchalků přísně regulován).

  • Aquavit: Nezapomeňte si připít místní kořeněnou pálenkou, která se typicky podává z jehněčího rohu!

Premium Club banner