+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

Kréta - Průvodce starověkými tajemstvími a malebnými kouty ostrova

13.04.2024 |

Kréta, tento perlový ostrov v azurovém moři, je místem, kde se snoubí historie s moderní relaxací. Jak se ale Kréta liší od ostatních řeckých ostrovů? Představte si Krétu jako starověkou královnu, která sedí na trůně obklopená svou dvorní družinou – ostatními ostrovy. Kréta vládne s grácií a nabízí nesčetně důvodů, proč by se měla stát vaší příští destinací a my vám představíme několik z nich:

1) Mytologie a historie: Kréta je kolébkou evropské civilizace, domovem legendárního paláce v Knossos a místem, kde se odehrávaly příběhy jako je ten o Minotaurovi. Ostrov je doslova poset archeologickými nalezišti, která odkrývají bohatou minulost.


2) Nádherné pláže: Od růžového písku v Elafonissi, přes tyrkysovou vodu v Balos až po exotický palmový les u pláže Vai. Kréta nabízí některé z nejkrásnějších pláží nejen v Řecku, ale na celém světě, ale to vám povíme v některém z našich dalších blogových článků. 😊

3) Malebná města a vesnice: Navštívit můžete historická města jako Chania a Rethymno s jejich úzkými uličkami a benátskými přístavy, nebo se vydejte do malebné horské vesnice Spili a ochutnejte zde křišťálově čistou a svěží vodu z horského pramenu. Více tipů naleznete níže v našem článku


4) Přírodní krásy: Ostrov je domovem rozmanitých přírodních krajin, od impozantních hor a hlubokých soutěsek jako je Samaria Gorge, až po idylické venkovské oblasti s olivovými háji a vinnými révami. Za návštěvu jednoznačně stojí oblast Peza, která je obklopena rozlehlými vinicemi a olivovými háji, a nabízí skvělou příležitost ochutnat místní vína a olivový olej přímo od výrobců.


5) Kulinářský ráj: Krétská kuchyně je známá svou čerstvostí, autenticitou a bohatostí chutí. Od tradičních pokrmů jako moussaka a dakos až po místní sladké koblihy loukoumades a čerstvé mořské plody. Samozřejmostí je i ochutnávka místní pálenky raki či vynikajícího likéru rakomelo, který se tradičně podává po jídle a pomáhá s trávením.


6) Pohostinnost a kultura: Kréťané jsou známí svou pohostinností a láskou ke své kultuře. Každý návštěvník se zde bude cítit jako doma, ať už při ochutnávce místního raki nebo při účasti na tradičních festivalech a oslavách.


7) Aktivní dovolená: Pro milovníky dobrodružství a aktivního odpočinku Kréta nabízí širokou paletu aktivit, od pěší turistiky, cyklistiky, potápění po windsurfing a paragliding.


Mytologie Kréty: Kolébka bohů a legend

Mytologie Kréty je fascinující a rozmanitá, plná příběhů, které odrážejí bohatou historii a kulturu ostrova. Kromě známého příběhu o Minotaurovi a labyrintu, který postavil Daidalos na příkaz krále Minose, který jistě znáte i ze školy. 😊 Existuje mnoho dalších mýtů a legend spojených s tímto magickým místem:

Jedním z nejznámějších mýtů je příběh o únosu Evropy, fénické princezny. Zeus, toužící a hluboce zamilovaný do krásné Evropy, se proměnil v bílého býka a unesl ji na svých zádech přes moře až na Krétu. Zde, podle legend, s ní měl tři syny a jedním z nich byl i právě již zmiňovaný král Minos. Tento mýtus symbolizuje nejen lásku a touhu, ale také spojení mezi východem a západem a jejich různými kulturami.


Krétský král Minos je velmi charakteristickou osobou pro Krétu a jeho postava je propletena v mnoho příbězích a legend, v jedné takové hraje svojí roli i Britomartis. Ta je v řecké mytologii považována za bohyni hor, lovu a rybolovu. Legenda práví, že Britomartis byla krétskou nymfou, kterou pronásledoval krétský král Minos. Aby unikla jeho nechtěným návrhům, tak se rozhodla skočit do moře, kde ji zachránila síť místních rybářů. Poté byla zvěčněna jako bohyně a stala se ochránkyní rybářů a námořníků nejen na Krétě.


Poslední zajímavý příběh, který vám přinášíme je o Talosovi. Legenda vypráví o obrovském bronzovém muži, který střežil ostrov Kréta tím, že házel kameny na lodě nevítaných návštěvníků. Dle jedné pověsti byl Talos vytvořen Hephaistem, slavným nebeským umělcem, bohem ohně, kovářství, řemesel sochařství a metalurgie. Bronzový obr měl však slabinu, to byla jeho jediná žíla v těle, která držela jeho životní síly a byla zapečetěna bronzovým hřebíkem na jeho kotníku. Médea využila jeho slabiny, okouzlila Talose a ten si poranil kotník o ostrý kámen a zemřel.


Mytologie Kréty je jako pestrý gobelín, ve kterém se proplétají příběhy hrdinů, bohů a nestvůr, a dává tomuto ostrovu zvláštní až téměř magickou atmosféru.


Nejhezčí místa na Krétě: Skryté kulturní poklady nejen u moře

Kréta je zemí nejen kulturního ale i přírodního bohatství. Stezka Samaria Gorge v národním parku s jejími majestátními skálami a divokou přírodou, je náročnějším trekem pro ty, kdo hledají dobrodružství. Knossos s palácem, který byl domovem legendárního krále Minose, vás zase zavede do doby bronzové. A pak je tu městečko Rethymno, s jeho benátským přístavem a úzkými uličkami, kde to vypadá, že se čas skoro zastavil. Kréta je ostrovem nesmírných krás a fascinující historie, kde se snoubí již zmiňovaná mytologie s nádhernou přírodou. Pro ty, kteří hledají nejlepší místa k návštěvě na tomto ostrově, přinášíme seznam pěti nejhezčích měst na Krétě a doporučení, co v nich navštívit.


Chania (náš tip: nabídka zájezdů Kréta) - Toto malebné město se může pochlubit úchvatným starým přístavem, který je obklopen úzkými uličkami plnými obchodů, kaváren a restaurací. Navštivte námořní muzeum, procházejte se po benátských docích a rozhodně nevynechejte benátský maják. Chania je ideální pro milovníky historie a romantické procházky.


Rethymno (náš tip: hotel Bali Beach and Sofia Village 3*) - S jeho zachovalým benátským hradem a historickým centrem nabízí Rethymno jedinečnou směsici historie a kultury. Užijte si procházku po starém městě, navštivte pevnost Fortezza a odpočiňte si v jedné z mnoha kaváren nebo tavern. V srdci starého města nesmíme ani opomenout skrytou kašnu Rimondi, která je pozůstatkem benátské nadvlády.


Heraklion (náš tip: hotel Astir Beach Alexandria Club 4*) - Hlavní město Kréty je domovem slavného archeologického muzea, které uchovává poklady minojské civilizace, včetně slavného paláce v Knossos. Antické město je must-see pro každého, kdo má zájem o antickou historii a archeologii. Místní kulturu a příjemnou atmosféru si můžete vychutnat z jedné z mnoha restaurací či kaváren v přístavu.


Agios Nikolaos (náš tip: hotel Ikaros Beach Luxury Resort 5*)- Malebné přístavní město na Krétě, známé svým nádherným přístavem, živou atmosférou a krásnou jezerní lagunou Voulismeni, které dodává městu jedinečné kouzlo. Agios Nikolaos nabízí dokonalou kombinaci moderního komfortu, tradiční krétské kultury a nádherné přírody, což z něj činí ideální destinaci pro odpočinek i prozkoumávání blízkých pláží či archeologických lokalit.


Elounda (náš tip: hotel Enorme Ammos Beach 5*)  - Luxusní destinace, která je známá svými vysoce kvalitními resorty a úchvatnými výhledy na záliv Mirabello. Elounda je také výchozím bodem pro výlety na ostrov Spinalonga s pevností, který vám přiblíží náš maskot Karcoolka ve svém zábavném komiksu.


Kréta je tedy místem, kde se snoubí bohatá historie s nádhernou přírodou, fascinující mytologií a vynikající kuchyní. Vypravte se s námi na Krétu, naši kompletní nabídku krétských hotelů naleznete zde.