+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

S CK Alexandria na fotbal do Osla: Česko vs Norsko

21.03.2024 |

Připravte se na pátek plný napětí, protože Česká fotbalová reprezentace se vydává na sever, do země fjordů a nádherné přírody, aby se v přátelském zápase utkala s Norskem, který se odehraje 22. března 2024 v krásném městě Oslo,  V tomto blogovém úryvku vám přineseme exkluzivní tipy, jak si užít tento přátelský zápas mezi Českem a Norskem na maximum, a to jak na stadionu, tak i mimo něj - od historických památek, přes moderní umění, až po proslulou norskou kuchyni. Pojďme společně podpořit naše hráče a zároveň objevit krásy, které Norsko a jeho hlavní město nabízí. Buďte s námi a užijte si tento jedinečný fotbalový zážitek na plno!




CO NAVŠTÍVIT VE MĚSTĚ OSLO?

1. Norské národní muzeum – Jedná se o největší kulturní instituci Norska, ale také o domov rozsáhlé sbírky norského umění, historických a kulturních artefaktů. Muzeum vzniklo spojením několika předchozích institucí, včetně národní galerie, muzea architektury, muzea umění a uměleckoprůmyslového muzea. Muzeum je známé tím, že vlastní jednu z nejslavnějších maleb v dějinách umění - „Křik“ od Edvarda Muncha.

2. Opera v Oslu – Moderní architektonický skvost s výrazným skleněným průčelím je jedna z nejvýraznějších staveb ve městě. Design je moderní a odvážný. Střecha opery slouží jako veřejné prostranství, kam mohou návštěvníci zdarma vstoupit a užít si tak například piknik nebo sledování západu slunce nad fjordem.

3. Park Vigeland – Rozsáhlý park, který je známý pro svou jedinečnou sochařskou expozici od norského sochaře Gustava Vigelandera. Park se rozkládá na ploše více než 80 akrů. V parku se nachází slavná socha „Člověka“ - obrovský monolit tvořený 121 lidskými postavami, které jsou vzájemně zkrouceny v dynamickém pohybu.

4. Královský palác v Oslu – Jedná se o oficiální residenci norské královské rodiny a zároveň jeden z hlavních symbolů města. Palác byl postaven v první polovině 19. století a má 173 balkonů. Díky své poloze na kopci nabízí Královský palác skvělý výhled na město a okolní krajinu. Pokud je vlajka na střeše paláce spuštěná, znamená to, že král je přítomen v paláci. V opačném případě je vlajka zdvižená.

5. Pevnost Akershus – Pevnost byla postavena v roce 1299 králem Haakonem V. jako obranná pevnost a residence krále. Pevnost Akershus kombinuje různé architektonické styly, včetně středověkých opevnění, renesančních budov a pozdějších přestaveb v době baroka. Pevnost byla v průběhu historie používána také jako vězění. V pevnosti se nachází Norské obranné muzeum a přímo vedle pevnosti stojí katedrála, která je největší a nejvýznamnější v Oslu.

6. Aker Brygge – Moderní čtvrť v centru Osla, která se nachází na břehu Oslofjordu. Tato oblast byla původně průmyslovým přístavem, ale v průběhu desetiletí prošla rozsáhlou přestavbou, aby se stala jednou z nejživějších a nejmodernějších částí města. V této čtvrti se nacházejí nákupní a obchodní centra, restaurace a kavárny, promenáda s krásným výhledem na moře, která vede až ke Královskému paláci, Muzeum moderního umění nebo také samotný přístav.

7. Muzeum Fram – Toto muzeum nabízí jedinečný pohled do norských polárních průzkumů a objevů. Nachází se na poloostrově Bygdøy, na kterém můžete navštívit také Kon-tiki muzeum nebo Norské lidové muzeum. Toto muzeum je domovem jedné z nejslavnějších lodí v historii, po které je i pojmenované. Loď Fram je v muzeu k vidění ve své původní podobě, byla zkonstruována v roce 1892 a použita v několika významných expedicích na konci 19. a začátku 20. století, včetně cest Roalda Amundsena. V muzeu jsou také exponáty, artefakty a fotografie, které souvisejí s norskými polárními průzkumy.

8. Muzeum věnované Nobelově ceně za mír – Jedná se o muzeum, které je též známé jako Nobel  Peace Center. Nachází se v budově bývalého Národního divadla na nábřeží v centru města. Toto muzeum se zaměřuje na historii Nobelovy ceny za mír, věnovanou osobnostem a organizacím, které přispěly k míru a lidským právům.

9. Radnice v Oslu – Radnice v Oslu je impozantní budova, která slouží jako sídlo městské samosprávy a je jedním z nejvýznamnějších symbolů města. Radnice byla postavena v letech 1931–1950 a jedná se o typický příklad norské modernistické architektury. V prostorách radnice se každoročně uděluje Nobelova cena za mír.

10. Ullevaal Stadion – Největší fotbalový stadion v Norsku a také domovský stadion norské národní fotbalové reprezentace. Stadion byl otevřen v roce 1926 a od té doby prošel několika renovacemi a modernizacemi. Původně byl postaven jako atletický stadion, ale později byl upraven převážně pro fotbal. Během letních olympijských her v roce 1952, které se konaly v Helsinkách, hostil stadion fotbalové zápasy. Ullevaal Stadion má kapacitu 28.000 diváků.


JAKÁ TRADIČNÍ JÍDLA OCHUTNAT V NORSKU?

Norská kuchyně je velmi pestrá a výjimečná. Je ovlivněna geografickým umístěním země, bohatstvím mořských produktů a tradičními zemědělskými potravinami. Ryby a mořské plody zde můžeme najít snad na všechny možné způsoby, a to od vaření přes sušení až po uzení. Norský losos je znám pro svou kvalitu po celém světě. V horských oblastech je mnoho pokrmů, které jsou inspirované venkovským životem. Pro tuto oblast je typické maso jehňat, sobů, losů a dalších divokých zvířat. Norská kuchyně zdůrazňuje čerstvé a přírodní ingredience, které jsou pro tuto skandinávskou zemi charakteristické. Jedním z nejtypičtějších nápojů v Norsku je káva, kterou místní obyvatelé pijí bez mléka a cukru.

Fårikål – Národní jídlo Norska, které v překladu znamená „ovce a zelí“. Připravuje se vařením jehněčího nebo ovčího masa spolu s bílým zelím a kořením, zejména černým pepřem. Fårikål se často podává s brambory, které jsou vařené ve slupce. Zajímavostí je, že se tento pokrm tradičně připravuje a konzumuje poslední čtvrtek v září.

Pølse med lompe – Velmi jednoduché a oblíbené jídlo v norské kuchyni. Jedná se o norskou verzi hot dogu, která se ale vizuálně liší od té, kterou běžně známe. Lompe je speciální druh tenkých a měkkých placek nebo těsta. Právě tyto placky se používají k obalení párku a následně pak společně tvoří velmi chutný pokrm.

Gravlax – Jedná se o pokrm z kvalitního lososa, který je marinovaný v soli, cukru, pepři a bylinkách. Tímto procesem dochází k tomu, že se ryba za krátký čas zkonzervuje a nezkazí se. Gravlax má velmi blízko k uzenému lososu, a to jak barvou, konzistencí tak i chutí. Pro originální gravlax je velmi důležitý čerstvý kopr. Má typicky osvěžující, lehce slanou chuť a výrazné aroma bylinek

Lutefisk – Pokrm z tresky, která je připravovaná velmi atypickým způsobem, který byl údajně objeven během požáru. Příprava tohoto pokrmu prochází velmi unikátním procesem konzervace pomocí speciálního roztoku. Tento proces přípravy vytváří jemné a želatinové maso se specifickou chutí. Po namočení v roztoku se ryba suší a před podáváním se vaří nebo peče. Následně se podává s osmaženým špekem nebo slaninou, hořčicí, vařenými brambory a hrachovou nebo kedlubnovou kaší.

Fiskesuppe – Krémová rybí polévka, která se vaří hned z několika druhů ryb a mléka. Tato polévka je výtečnou volbou pro ty, kteří si chtějí pochutnat na výborné polévce s rybí chutí. Je oblíbená pro svou lahodnou kombinaci rybího masa, brambor, kořenové zeleniny a bylinek.

Rakfisk – Tradiční rybí pokrm ze pstruha nebo sivena. Vzniká fermentováním nasoleného masa po dobu dvou až tří měsíců (někdy až rok), poté se konzumuje zasyrova. Podává se většinou s chlebem nebo bramborami. K tomuto jídlu se může také přidat cibule, smetana, horčice apod. Rakfisk je často spojován s vánočními svátky a v Norsku je součástí tradičních vánočních hostin.

Kjøttboller – Jedná se o tradiční masové kuličky, které jsou podobné švédským „köttbullar“. Oblíbený pokrm v norské kuchyni, který se často podává jako hlavní jídlo, ale také jako součást různých pokrmů. Většinou se kuličky servírují s omáčkou, bramborovou kaší nebo klasickými brambory.

Riskrem – Norský dezert, který je běžně servírován během vánočních svátků. Jedná se o rýžový nákyp, který je doplněn o ovoce se šlehačkou. Vzhledem k lehkosti a svěží chuti se jedná o velmi oblíbený dezert.