+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

S CK Alexandria na fotbal do Liverpoolu: Liverpool FC vs AC Sparta Praha

13.03.2024 |

Připravte se na nezapomenutelný zážitek: AC Sparta Praha zamíří do srdce Anglie, aby se v nádherném městě Liverpool postavila jednomu z nejznámějších fotbalových týmů - Liverpool FC. Tento vzrušující zápas Evropské ligy, který se odehraje 14.3.2024 na stadionu Anfield, přinese nejen sportovní nadšení, ale i příležitost prozkoumat jedno z nejikoničtějších měst Velké Británie. Liverpool, město s bohatou historií, kulturou a nezapomenutelnou atmosférou, je dokonalým místem pro fanoušky, kteří chtějí kombinovat lásku k fotbalu s objevováním nových zážitků. V tomto blogovém článku vám přinášíme exkluzivní tipy na to, co v Liverpoolu navštívit, abyste si váš fotbalový výlet užili na maximum.




Liverpool

Liverpool je město, které leží na severozápadě Anglie na řece Mersey. Je to jedno z největších a nedůležitějších měst ve Spojeném království. Žije zde přibližně 498 tisíc obyvatel. Bohatá námořní historie se odráží i v impozantní architektuře a historických památkách. Město je rodištěm legendární skupiny The Beatles. Ikonickým symbolem města je Anfield, domácí hřiště Liverpool FC.

V Liverpoolu na vás čeká fascinující mix historie, kultury a zábavy. Můžete se například projít po malebném nábřeží Pier Head a obdivovat tak impozantní stavby. V nepříznivém počasí pak můžete navštívit například Merseyside Maritime Museum, námořní muzeum, nebo Museum of Liverpool, které je věnováno historii města a jeho okolí. Pro fanoušky The Beatles je Liverpool opravdovým rájem a přesvědčí vás o tom i muzeum The Beatles Story.

Určitě byste neměli opomenout na rozmanitou nabídku nákupních možností a navštívit jednu z tradičních restaurací a vychutnat si místní kuchyni a anglickou atmosféru. Typické jídlo, které byste v Liverpoolu měli určitě ochutnat je Scouse. Jedná o určitý druh hovězího nebo jehněčího guláše, který se podává spolu s mrkví, bramborami a cibulí. 


Co lze navštívit ve městě Liverpool?

1.Anfield stadion

Fotbalový stadion Anfield byl otevřen v roce 1884 a původně sloužil jako hřiště pro Everton FC. Liverpool FC se sem přestěhoval v roce 1892. Kapacita stadionu je přibližně 61 000 diváků. Stadion je znám svou úžasnou atmosférou během zápasů, zejména pak díky hlasitým fanouškům Liverpoolu, kteří jsou také známí jako „The Kop“. Právě v roce 1906 byla jedna z tribun pojmenovaná jako „The Spion Kop“, původně se jednalo o kopec, na kterém se odehrála jedna z bitev během druhé búrské války, při které zemřelo kolem 300 vojáků a většina z nich pocházela právě z Liverpoolu a okolí. „The Kop“ je jednou z nejslavnějších tribun na světě a je symbolem liverpoolského fotbalu.

2. St George’s Hall

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších historických a kulturních památek v Liverpoolu. Tato impozantní budova se nachází na ulici Lime Street a je považována za jednu z nejkrásnějších neogotických budov ve Velké Británii. Místo slouží jako kulturní a společenské centrum města. V budově můžete navštívit koncertní sál, konferenční prostory ale i výstavní galerie. 

3.Royal Liver Building

Royal Liver Building je jednou z nejvíce ikonických a nejznámějších památek v Liverpoolu, která se nachází na adrese Pier Head u řeky Mersey a byla postavena v letech 1908 – 1911. Jedná se o symbol bohatství a úspěchu Liverpoolu jakožto jednoho z nejvýznamnějších světových obchodních center v době svého vzniku. Budova představuje symbol hrdé historie a identity Liverpoolu, jejímž nejvýraznějším prvkem jsou dvě 90 metrů vysoké věže na každém konci budovy, které jsou zdobeny sochami ptáků, známých jako „Liver Birds“, kteří mají město ochraňovat od všeho zlého a špatného. Legenda praví, že pokud by „Liver Birds” odletěli, město by zaniklo.

4.Museum of Liverpool

Liverpoolské muzeum se zaměřuje na historii a kulturu tohoto významného města ve Velké Británii. Muzeum bylo otevřeno v roce 2011 a nachází se na pobřeží řeky Mersey v moderní budově, která byla navržena dánským architektem. Muzeum nabízí mnoho interaktivních prvků a multimediálních prezentací. Půdorys budovy je 110 metrů dlouhý a 60 metrů široký, díky tomu je delší než hřiště na Anfieldu.

5.The Beatles Story

Interaktivní muzeum, díky kterému vstoupíte do fascinujícího světa legendární hudební skupiny The Beatles, která vznikla v roce 1956. Toto muzeum vám přinese unikátní pohled do života a kariéry této ikonické kapely. Také vás vezme zpět na cestu do časů 60. let, kdy se skupina začínala formovat ve stínu liverpoolských hospod a klubů. V muzeu uvidíte například bílou místnost s bílým klavírem Johna Lennona a Yoko Ono, kterou jste mohli vidět například v klipu Imagine. K prozkoumání je také spousta fotografií, předmětů a textů této slavné skupiny. Muzeum bylo otevřené v roce 1990 a nachází se v The Royal Albert Dock. 

6.The Royal Albert Dock

The Royal Albert Dock je historický komplex, který leží na nábřeží řeky Mersey a na počátku 19. století ovládl světový obchod. Jedná se o jedno z nejznámějších a nejživějších míst v Liverpoolu, které nabízí bohatou směs kultury, obchodu a zábavy. The Royal Albert Dock byl oficiálně otevřen v roce 1846 a sloužil jako důležité centrum pro námořní obchod a obchodní aktivity. V průběhu 20. století začal ztrácet svůj původní význam a v 70. letech 20. století byl uzavřen a upadl do dezolátního stavu. V 80. letech 20. století ale začala masivní rekonstrukce. Dnes je The Royal Albert Dock znám tím, že se jedná o místo, které jé oblíbené pro odpočinek a zábavu. Procházka podél nábřeží nabízí krásné výhledy na řeku Mersey a na samotné město. Jedná se o živé kulturní centrum Liverpoolu, kde je mnoho muzeí, galerií, obchodů, restaurací a kaváren.

7.Baltic Triangle

Baltic Triangle je kreativní, digitální a nezávislá čtvrť v Liverpoolu. Nachází se v kdysi opuštěné části města. Tato oblast sloužila jako průmyslová zóna, ale v posledních letech se stala kulturním a kreativním centrem. Nyní zde sídlí komunita hudebníků, kreativců, umělců, digitálních agentur, filmařů atd. Je to také místo, kde můžete najít nahrávací studia, spousta restaurací a kaváren, mnoho ateliérů, galerií, coworkingových prostor nebo také malé podniky. Konají se zde hudební festivaly, umělecké výstavy nebo třeba veletrhy. Toto místo je také velmi známo svou street art scénou, která zahrnuje mnoho barevných graffiti a uměleckých instalací. Baltic Triangle je oblíbené místo pro podnikání a startupy, díky čemuž zde vzniklo mnoho inovativních a kreativních firem.

8.Liverpool Cathedral

Liverpoolská katedrála, která se začala stavět v roce 1904 je největší katedrálou ve Velké Británii a také se řadí mezi největší katedrály světa. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších, architektonických a historických symbolů Liverpoolu. Výstavba katedrály začala v roce 1904 a byla dokončena až v roce 1978. Věž katedrály je vysoká 101 metrů. Pokud si chcete užít dechberoucí pohled na město, stačí jen vstoupit do výtahu, který vás na vrchol věže vyveze. Pak už jen zdoláte pár schodů a můžete si užívat nezapomenutelný výhled. V katedrále můžete navíc navštívit i kavárnu. Každý rok je katedrála místem Liverpoolského shakespearovského festivalu.

9.Sefton Park

Velmi oblíbený park mezi místními obyvateli, ale také turisty, který zaujímá plochu přes 235 akrů. Park, který vypadá spíše jako přírodní krajina než jako uměle vytvořené místo, byl navržen a postaven v polovině 19. století. Velmi oblíbeným místem v parku je jezero, kde mohou návštěvníci vyzkoušet plavbu v loďkách nebo na šlapadlech. Dalším oblíbeným místem je pak Palm House. Jedná se o domov mnoha druhů rostlin. Je postaven ve viktoriánském stylu a toto místo je též velmi populární pro pořádání výstav, koncertů, svateb a jiných událostí. V parku můžete mimo jiné vidět i sochu krále Edvarda VII. nebo také sochu Petra Pana, literární postavy, která je umístěna poblíž Palm House. 

10.The Cavern Club

Slavný hudební klub v Liverpoolu, který se stal legendárním díky svému úzkému spojení s hudební skupinou The Beatles a jejich počáteční kariérou. The Cavern Club byl otevřen v roce 1957 a velmi rychle se stal centrem liverpoolské hudební scény. Klub se nachází v podzemí a jeho atmosféra byla vždy jedinečná, a to nejen díky skupině The Beatles, kteří zde v 60. letech hráli mnoho svých prvních koncertů. Dnes velice proslulý bar se stal důležitým místem pro jejich kariéru a byl klíčovým faktorem v jejich vzestupu. Kromě The Beatles v tomto klubu hráli například The Rolling Stones nebo Elton John. Není to jen místo, ale jedná se především o symbol liverpoolského hudebního dědictví a kulturního fenoménu, který inspiroval generace hudebních nadšenců po celém světě.