+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

S CK Alexandria na fotbal do Istanbulu: Galatasaray - AC Sparta Praha

07.02.2024 |

AC Sparta Praha ukázala na podzim svou sílu, a tak se i na jaře můžeme těšit na další souboje v Evropské Lize UEFA. Ve čtvrtek 15.2. odehraje ACS utkání na půdě istanbulského Galatasaray. Pokud jste se rozhodli podpořit tým při jejich dalším dobrodružství přímo v Istanbulu, můžete před zápasem navštívit několik krásných míst. Více tipů najdete v článku, který Vám přináší CK Alexandria - oficiální travel partner AC Sparta Praha.


Istanbul


Istanbul je největší turecké město ležící na obou březích Bosporského průlivu. Žije zde přibližně 15,5 milionu obyvatel a je tak největším a nejlidnatějším evropským a tureckým městem. Istanbul je proslulý především jako město, které se rozkládá na dvou kontinentech. Do historie se zapsal pod různými jmény: Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad. V evropské části se nachází většina významných památek z dob byzantské říše a také historické centrum města, původem ještě z dob římské říše. Bospor je strategický průliv a také dopravně velmi využívaný. Jeho hloubka činí 118 metrů, dlouhý je 31 kilometrů a spojuje Černé moře s Marmarským. Podle řecké mytologie přepluli Bospor jako první Argonauti hledající zlaté rouno.


Historie

Bohatá historie města sahá až do časů antiky, město vzniklo jako malá osada Byzantion. Poté se stalo i centrem řecké kultury a pravoslavné církve. Vzniklo zde spoustu významných církevních staveb, z nichž nejznámější je Hagia Sofia, ve své době největší stavba svého druhu na světě. Istanbul byl za časů byzantské říše jako Konstantinopolis hlavním centrem všeho obchodu a kultury, zůstal jím i po dobytí Osmany. Ti sem přesunuli své hlavní město, ležící dříve v Malé Asii, a začali rozšiřovat do té doby velmi cizí islám.

Co lze navštívit ve městě Istanbul?


1.     Hagia Sofia

Neboli chrám svaté Moudrosti, jedna z nejznámějších sakrálních staveb světa, je byzantský chrám z doby okolo roku 530. Původní křesťanská svatyně s centrální kopulí a sídlo patriarchy byla upravena na mešitu (a později opatřena minarety); a až do roku 2020 sloužila jako muzeum. Od července 2020 se v ní opět konají modlitby. Téměř tisíc let byla největší katedrálou a největším uzavřeným prostorem na světě.



2.     Sulejmanova mešita

Díky své poloze na jednom z istanbulských kopců je dobře viditelnou dominantou města. Byla postavena za vlády Sülejmana Nádherného, za jehož vlády se stala Osmanská říše světovou mocností. Čtyři minarety s celkem 10 balkóny mají symbolizovat, že Sülejman byl desátým osmanským sultánem a čtvrtým padišáhem (nejvyšší titul panovníka používaný za dynastie Osmanů) od dobytí města. Stavba trvala pouhých 7 let, otevřena byla roku 1557. V Sulejmanově mešitě jsou pohřbeny jeho dvě nejbližší ženy – manželka a dcera, později byli do hrobky uloženi i další 2 sultáni.


3.     Modrá mešita

je historická mešita, která se tak nazývá díky obložení stěn modrými dlaždicemi. Často ale bývá používán také název Mešita sultána Ahmeda. Je nejznámějším symbolem Istanbulu hned po Hagii Sofii, jedná se o druhou největší mešitu ve městě, která jako první měla šest minaretů. U mešit platí pravidlo: běžná mešita má jeden minaret, lepší může mít dva minarety, ale šest minaretů smí mít pouze mešita v Mece. Pověst proto praví, že sultán musel nakonec nechat postavit v Mece sedmý minaret.



4.     Galatská věž

Tuto historickou strážní věž, známou také jako muzeum Galata Kulesi, najdete na konci istanbulské nákupní ulice Istiklal. Byla součástí městského opevnění, které zde vybudovali Janované a sloužila i jako maják. Dnes je zde muzeum s výstavními prostory, kde se můžete seznámit s historií oblasti a obdivovat architekturu této kamenné věže. Z vyhlídkové terasy, můžete také sledovat nádherný výhled na město a Bosporskou úžinu.


5.     Třída Istiklal

Je jedna z nejznámějších ulic v Istanbulu. Nachází se ve čtvrti Beyoglu a je dlouhá 1,5 km. Je známá jako velmi významná obchodní ulice s mnoha obchody prodávajícími různé druhy zboží. Protože se jedná o tlukoucí srdce města, tři miliony lidí, kteří jím denně procházejí, mohou způsobit, že jeho průchod bude poměrně náročný. Přesto slouží jako mikrokosmos samotného Istanbulu, a přestože řetězce a fast foody začínají vytlačovat staromódní obchody, stále jsou zde patrné stopy starého Istanbulu. Od konce 90. let 20. století je zde také zavedena linka historické tramvaje.



6.     Taksimské náměstí

je významné náměstí v Istanbulu, které se nachází v městském obvodu Beyoglu a je centrem moderního města. Náměstí je oblíbené místo jak mezi místními obyvateli, tak mezi turisty. Končí zde rušná obchodní třída Istiklal Caddesi, kde začíná tramvajová trať s provozem historických tramvajových vozů. Ve středu se nachází Památník republiky, postavený na památku vzniku Turecké republiky, který je místem setkání při mnoha státních svátcích. V okolí náměstí se nachází hlavně hotely, restaurace, kanceláře a obchody. Konají se zde vojenské přehlídky, demonstrace, manifestace a oslavy (například Nového roku).


7.     Taksimská mešita

Byla navržena dvěma tureckými architekty a pojme až 3000 věřících najednou. Stavba trvala čtyři roky a 28. května 2021 byla mešita slavnostně otevřena za účasti prezidenta Recepa Tayipa Erdogana. Byla navržena v moderním pojetí tradičního kopulovitého stylu a bez dvou minaretů je vysoká přibližně 30 m. Součástí komplexu je také konferenční a výstavní sál.


8.     Pevnost Rumeli

je středověká osmanská pevnost, na řadě kopců na evropských březích Bosporu. Dříve společně s protilehlou pevností sloužily k ochraně města před obléháním námořními vojsky, čímž pomohly Osmanům dosáhnout jejich cíle učinit z města Konstantinopol své nové císařské hlavní město v roce 1453. Po dobytí města Osmanskou říší sloužila pevnost jako celní kontrolní stanoviště a příležitostné vězení. Poté, co utrpěla rozsáhlé škody při velkém zemětřesení v roce 1509, byla stavba opravena a byla používána nepřetržitě až do konce 19. století. Dnes je pevnost oblíbeným muzeem přístupným veřejnosti a dále slouží jako místo pro sezónní koncerty pod širým nebem, umělecké festivaly a speciální akce.



9.      Mešita Fatih

Je osmanská mešita ve čtvrti Fatih v Istanbulu. Původní mešita byla postavena v letech 1463 až 1470. Kvůli vážnému poškození při zemětřeseních v roce 1766 a v roce 1771 byla přestavena do jiné podoby. Je pojmenována po osmanském sultánovi Mehmedovi Dobyvateli, známém v turečtině jako Fatih Sultan Mehmed, který dobyl Konstantinopol v roce 1453. Součástí mešity Fatih byla kdysi důležitá škola, důležité centrum pro studium teologie, práva, medicíny, astronomie, fyziky a matematiky. Komplex mešity byl kompletně zrekonstruován v roce 2009 a znovu o deset let později. Věřícím se znovu otevřela v roce 2021.



10. Velký bazar

Tento slavný bazar s více než 4 000 obchody v 60 uličkách je jedním z nejstarších a největších krytých trhů na světě. Najdete zde jedinečné turecké výrobky a suvenýry, jako je koření, keramické talíře nebo ozdobné lampy. V kavárnách na bazaru si také můžete dát šálek tradiční turecké kávy nebo občerstvení.


Image