+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

Kam stačí občanka a kde už je vyžadován pas? CK Alexandria přináší velký cestovatelský přehled

03.07.2023 |

Je dobře známo, že do zemí EU si pas nemusíte brát, stačí pouze občanský průkaz. Určitě vás ale překvapí, že tím výčet těchto zemí rozhodně nekončí a s občankou se dostanete daleko dál, než očekáváte.

Přehled všech zemí, kde stačí občanský průkaz:

Země EU - Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Tím ale rozhodně nekončíme! S občanským průkazem se můžete vydat do oblíbené destinace balkánského poloostrova – Albánie, ale také do jejích sousedních zemí, jako Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Srbska a Makedonie.

Díky občanskému průkazu máte přístup i do některých dalších zemí mimo EU. Například v případě Islandu a Norska, které sice nejsou členy Evropské unie, ale jsou členy Schengenského prostoru, vám stačí pouze občanka k překročení hranic. Podobně je tomu i ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, které jsou rovněž součástí Schengenského prostoru.

Další zajímavou destinací, kam můžete vyrazit pouze s občanským průkazem, je Gruzie. Tato země ležící na rozhraní Evropy a Asie nabízí úchvatnou přírodu, historická města a bohatou kulturu. S občankou v ruce se můžete podívat na majestátní Kavkazské hory, prozkoumat starobylé město Tbilisi nebo se projít po slavné Křižovatce starých kultur v Mtscheta.

Pokud vás lákají malebná města obklopená horami, San Marino je pro vás ideální destinací. Tato malá země, ležící na Apeninském poloostrově, je nezávislým státem obklopeným Itálií. A co je nejlepší, při návštěvě San Marina vám postačí občanský průkaz.

Další populární destinace

Turecko

Navzdory skutečnosti, že Turecko je jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací na světě, je nutno zdůraznit, že cestování do malé Asie vyžaduje opatření. Při plánování cesty do Turecka je nezbytné mít platný cestovní doklad s dobou platnosti alespoň 150 dní po plánované návštěvě Turecka.

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou jednou z nejpopulárnějších turistických destinací na světě. Pro vstup do Spojených arabských emirátů je potřeba mít platný cestovní pas, který bude platný nejméně po dobu 6 měsíců od data příjezdu. Tento předpis je důležitý, aby zajistil dostatečnou platnost vašeho pasu během pobytu.

Jednou z výhod cestování do Spojených arabských emirátů je, že pro pobyty do 90 dnů není vyžadováno vízum. Po příletu do země obdržíte bezplatné vízové razítko do pasu, které vám umožní zůstat až 90 dní. Pokud cestujete s dítětem do 18 let a jste rodičem s jiným příjmením, je doporučeno mít kopii rodného listu dítěte v angličtině. Tato kopie slouží jako důkaz o příbuzenském vztahu a může být vyžadována při přechodu hranic.

Egypt

Při cestování do Egypta je důležité mít platný cestovní pas, který bude platit ještě minimálně 6 měsíců od data příjezdu. Kromě cestovního dokladu jsou potřebné další dokumenty pro vstup do Egypta, pokud máte v úmyslu cestovat, trávit dovolenou nebo si užívat rekreační pobyt, budete si muset zařídit buď vstupní povolení nebo vízum. 

Vstupní povolení je zdarma a dostanete ho přímo do svého cestovního pasu na letišti v Egyptě. Toto povolení stačí pro ty, kteří cestují do letovisek Sharm el-Sheikh, Taba, Nuweiba nebo Dahab a plánují zde zůstat maximálně 14 dní. Pokud plánujete zůstat déle, opustit tato letoviska nebo cestovat do jiných částí Egypta (včetně populárních letovisek Hurghada a Marsa Alam), je potřeba turistické vízum.